Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aký je ideálny vekový rozdiel medzi partnermi? Zistenie vedcov vás prekvapí
Zdielať na

Aký je ideálny vekový rozdiel medzi partnermi? Zistenie vedcov vás prekvapí

Zdroj: unsplash.com/kate-kozyrka

Zaujíma vás, aký vekový rozdiel je pre vzťah ideálny? Vedci sa nedávno zaoberali výskumom vekových rozdielov párov a zistili, aké vekové rozmedzie je pre pevný a silný vzťah najideálnejšie.

Aj keď si mnoho ľudí myslí, že vekový rozdiel nemôže hrať v ich vzťahoch žiadnu rolu, vedci z Emory University v Atlante v USA majú na to trochu iný názor. Rozhodli sa totiž spočítať ideálny vekový rozdiel medzi partnermi, ktorý podľa ich názoru zohráva úlohu v tom, či spolu pár vydrží, podstatnú úlohu.

Čím väčší rozdiel, tým horšie?

Výsledky štúdie nepotešia najmä niektorých mužov so slabosťou pre oveľa mladšie ženy. Ale ani výrazný vekový rozdiel v opačnom prípade, teda medzi staršou ženou a mladším mužom, podľa všetkého nie je ideálny. Vzťah medzi odlišne starými partnermi má mnohé úskalia. Napríklad vám hrozia oveľa častejšie hádky a nezhody vplyvom odlišných postojov, iného pohľadu na svet a podobne. Líšiť sa môžete aj v tom, čo vás baví a ako by ste radi trávili čas. Všetkého veľa škodí. Údajne teda, pokiaľ nechcete neustále len ustupovať, nie je pre vás o mnoho rokov starší partner vhodnou voľbou – ani vy pre neho. 

Profimedia

​Aký vekový rozdiel predstavuje podstatné riziko? 

Vedci došli k záveru, že „len“ päťročný vekový odstup predstavuje riziko rozchodu až v 18 percent prípadoch. S pribúdajúcim rozdielom potom čísla ešte prudko stúpajú. Pre dvojice, ktoré od seba delí desať a viac rokov, je miera rozvodovosti takmer dvakrát taká vysoká. U partnerov, ktorých od seba delí viac ako jedna generácia – približne dvadsať a viac rokov,  je potom na základe zistení pravdepodobnosť rozpadu vzťahu až neuveriteľných 95 percent. 

Profimedia

​Ideálny vekový odstup vás prekvapí 

Ako už asi tušíte, podľa vedeckého výskumu býva ideálny vekový rozdiel čo najmenší. Nemal by byť vyšší ako tri roky, pričom vôbec najharmonickejšie vzťahy vznikajú podľa vedcov medzi rovesníkmi a ľuďmi, ktoré od seba delia maximálne 1 rok. Šanca, že takéto partnerstvo vydrží, je okolo 97 percent. 

Je to preto, že ľudia podobného veku mávajú rovnaké názory, hodnoty, koníčky a nachádzajú sa v rovnakej životnej fáze, čo ich ešte viac zbližuje. Môžu tak spolu zdieľať všetky starosti a radosti svojho veku a majú pre seba pochopenie. 

Nech už je medzi vami a vašim milovaným akýkoľvek veľký rozdiel, myslite na to, že ani veda nie je všemocná. Aj so starším či mladším partnerom vám to môže klapať, pretože vždy predovšetkým záleží na vašich vzájomných citoch a schopnosti byť tu jeden pre druhého.

unsplash.com/candice-picard

Súvisiace články

Najčítanejšie