Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedeli ste, že existuje 5 štádií lásky? Väčšina párov uviazne pri treťom, patríte k nim?
Zdielať na

Vedeli ste, že existuje 5 štádií lásky? Väčšina párov uviazne pri treťom, patríte k nim?

Zdroj: unsplash.com

Možno vás okolie považuje za ideálny pár, no vy občas pochybujete, či ste naozaj s tým správnym partnerom. Láska má viacero štádií, ak vám to úplne neklape, možno ste sa zasekli na jednom z nich.

Prečo sú niektoré páry dokonalo šťastné a vydržia bok po boku po celý život a iným sa vzťah rozpadne už po pár rokoch? Známy psychológ Jed Diamond prišiel po 40-ročnom výskume na to, že väčšina ľudí nájde v živote skutočnú lásku, problém je v tom, že nezvládnu prejsť všetkými jej fázami, ktorých je päť, píše mindbodygreen.com Tvrdí, že mnohí zaseknú práve v tretej. Možno je to aj váš prípad!

1. ​Zamilovanie

Každý, kto to prežil, to cítil veľmi podobne. Začiatky bývajú najkrajšie, obaja majú pevne nasadené ružové okuliare, milujú sa a hoci spolu trávia veľa času, nevidia na sebe žiadne chyby a sú ochotní pre svoju lásku priniesť aj modré z neba. Fáza zamilovanosti môže trvať od niekoľkých mesiacov až približne po dva roky. Potom sa začne postupne “rozvidnievať” a obaja sa začnú na seba a na svoj vzťah pozerať reálnejšie. 

unsplash.com

​2. Stabilný pár

Poznáte sa už oveľa lepšie, vaša láska má pevný základ a začínate spoločne riešiť takmer všetky problémy a životné situácie. Je to šťastné obdobie, máte vo svojom partnerovi oporu, cítite sa chránení a nadobúdate istotu, že ste našli toho pravého. Je medzi vami naozaj silné puto a cítite istotu, že váš vzťah nemôže nikto a nič ohroziť. 

unsplash.com/candice-picard

3. Rozčarovanie

Toto je fáza, ktorá je pre vzťah veľkou skúškou a mnohé dvojice ju neustoja, alebo v nej zostanú “uväznené” aj niekoľko rokov. Je to štádium, v ktorom sa rozplynú vaše ilúzie, partnera poznáte tak dokonalo, že presne viete, čo povie alebo spraví. Idete si vzájomne na nervy a často rozmýšľate nad tým, či má zmysel v takomto vzťahu zotrvať. Staré známe klišé – na spokojnom vzťahu treba pracovať, platí práve v tomto štádiu vzťahu viac, ako inokedy. Aj šťastné páry, ktoré poznáte, si tým prešli, ale namiesto toho, aby partnera opustili, zabojovali. Urobte to tiež, iba tak sa posuniete ďalej. 

Profimedia

4. ​Vytváranie naozajstnej a trvalej lásky

Ak ste zvládli tretí stupeň, môžete sa tešiť, už to bude len lepšie! Už viete o všetkých nedostatkoch vášho partnera, prijali ste ich a naučili ste sa s nimi žiť. Veľmi dobre si uvedomujete, že tak, ako nie je dokonalý on, aj vy máte svoje chyby a nedostatky. Namiesto rozčuľovania nad hlúposťami sa zameriavate na podstatnejšie veci a snažíte sa v každej situácii nájsť pozitívnu stránku, rovnako aj na partnerovi.

unsplash.com

​5. Nerozlučná láska

Ak ste prekonali predchádzajúce štádiá lásky, posledná fáza bude pre vás odmenou za všetko, čo ste spolu prekonali. Zvládli ste ťažké skúšky, prekonali mnoho konfliktov a napriek tomu ste to nevzdali a vydržali. Teraz máte medzi sebou naozaj silné, hlboké a najmä trváce puto, ktoré prekoná všetko. Obaja viete, že všetko, čo ste spolu zažili bolo na niečo dobré, veľa ste sa vzájomne naučili a po svojom boku si iného partnera neviete a ani nechcete predstaviť. Užívajte si to, mnohí tento krásny stav nikdy nezažijú! 

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie