Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Má ešte zmysel bojovať? Zistite, či vo vzťahu prežívate iba krízu alebo je naozaj koniec
Zdielať na

Má ešte zmysel bojovať? Zistite, či vo vzťahu prežívate iba krízu alebo je naozaj koniec

Zdroj: Profimedia

Žiadny vzťah nikdy nebude rovnaký, ako bol na začiatku, ale je len na nás, či bude čas pracovať pre nás alebo proti nám.

Možno sa z vášho vzťahu vytratila vzájomná blízkosť, láska, pocit porozumenia a rešpekt voči tomu druhému, vzťah zahalila denná všednosť a už to nie je ono. Kedy je čas sa rozísť a kedy má zmysel na vzťahu pracovať, poradila mentorka Veronika Navarro.

Prvé varovné signály 

Po čase, keď odchádza zamilovanosť, sa môže ľahko stať, že svoj náprotivok nevidíme už ako toho najlepšieho a najideálnejšieho partnera. Práve v tom momente sa začínajú objavovať prvé nezhody. „Problémy a varovné signály neznamenajú nič zlé. Je veľmi dôležité nepanikáriť a skôr ich vítať ako kompas a ukazovateľ toho, ako vzťah s milovanou osobou povzniesť na ďalšiu úroveň. O všetkom je ale veľmi dôležité komunikovať a nič nepotlačovať. Emócie aj komunikácia musia prúdiť,“ odporúča mentorka Veronika Navarro a dodáva: „Pozorujte, ako sa vo vzťahu cítite, aké signály vysiela váš partner, ale aj to, ako o všetkom spoločne dokážete hovoriť a ako viete byť na všetko dva.“

Či už vás rozčúli to, že doma neudržuje poriadok, alebo to, že nechodí včas, preberte to spolu, ale ideálne bez útočného tónu a výčitiek. Pokiaľ ale vnímate, že partner vás dlhšiu dobu nechápe, nepočúva vás, necítite sa byť milovaná, videná, prijímaná a rešpektovaná, je čas na zmenu. 

Profimedia

Má to zmysel, alebo nie?

„Môže to znieť ako klišé, ale tým ukazovateľom je láska. A tým myslím tá čistá. Pokiaľ cítim hlboké prepojenie, premení sa každá búrka nakoniec len v príležitosť povýšiť spojenie s partnerom. Pokiaľ je vzťah ale založený na závislosti alebo pohodlnosti – už sme spolu dlho, nie je zase tak zlý, sme spolu kvôli deťom a pod. – je možno čas to rozseknúť,“ radí mentorka. 

Na láske je potrebné dennodenne pracovať, hoci maličkosťami. Či už napríklad len tým, že druhého vypočujete, objímete, podporíte ho a jednoducho mu dodáte pocit bezpečia, alebo aj tým, že mu urobíte ráno kávu, pripravíte obľúbené jedlo či vezmete ho niekam za dobrodružstvom. A tiež tým, že sa mu otvárate a ste pred ním sami sebou. Nenechajte lásku zovšednieť. 

Tak nie, ale ako?

Väčšinou pri pocite nespokojnosti vo vzťahu myseľ najskôr zo všetkého obviní partnera. Je dobré tomu nepodľahnúť a začať pri sebe, pretože každý si vytvára svoj život. „Neobviňujte sa a ani poprípade neospravedlňujte správanie druhého. Pýtajte sa seba, či komunikujete zrozumiteľne svoje potreby, či ste otvorená aj na zdieľanie so svojim partnerom, či ho rešpektujete, či doprajete dostatok priestoru sama sebe, alebo uprednostňujete záujmy partnera. Toto je len málo z mnohých otázok, ktoré môžu pomôcť rozlúsknuť celú situáciu.” 

Často viníme svojich partnerov z niečoho, čo si vlastne robíme sami, a mnohokrát druhá strana nielenže je v úlohe „obete“, ale tiež nemá o problémoch ani poňatia. Často sa potom stáva, že vo vzťahu nežijú ani jeden z partnerov sami seba, robia kompromisy, ktoré nikto nechce, nie sú im príjemné, a tak zotrvávajú vo vzťahu, v ktorom nikomu nie je dobre. Cesta z toho vedie cez sebareflexiu a otvorenú komunikáciu. 

Profimedia

Dáme to kvôli deťom!

Nezriedka sa stáva, že po rokoch už vzťah nie je, čo býval. V tom čase už partnerov spájajú materiálne veci – spoločná hypotéka, lízing na auto, rodinná firma a pod. Alebo aj partnerov spájajú deti. Lenže má zmysel kvôli deťom alebo hypotéke zostávať v niečom, čo človeka ničí a neuspokojuje? „Nemá, ale treba vychádzať z dobrého pochopenia a poznania samého seba. Pokiaľ rozchod bude len útekom pred vzorcom správania, opakujúcou sa situáciou alebo hádkou, ktorú nechcem riešiť, pravdepodobne sa mi to isté bude opakovať v ďalších a ďalších vzťahoch znova, kým nebudem ochotná to riešiť. Pokiaľ dobre viem, že som urobila maximum, ale chýba mi súčinnosť z druhej strany, je čas ísť ďalej,“ radí Veronika.

Ak zostanete vo vzťahu len kvôli deťom, tak práve ony z toho môžu byť nešťastné, môžu si z toho odniesť skúsenosti a vzorce správania sa k sebe samej a samozrejme aj do svojich budúcich vzťahov. Aj keď si my dospelí myslíme, že deti nedorozumenia a hádky alebo „len” chlad či nedostatok lásky medzi dospelými nevnímajú, tak opak je pravdou, vnímajú. Práve kvôli nim by ste mali zostať predovšetkým skvelými rodičmi a byť tak šťastní. 

Dvakrát do jednej rieky (ne)vstúpime

Všetci určite poznáme porekadlo, že dvakrát do jednej rieky nevstúpiš. Ale prečo sa tým riadiť? „Neexistujú žiadne dogmy, ľudia sa vyvíjajú a nie je dôvod odmietať partnera len preto, že nám to na prvýkrát nevyšlo. Pokiaľ sa ale opakujú rovnaké situácie a rovnaké vzorce z predchádzajúcich skúseností, je dobré byť na pozore a konečne sa zaoberať príčinou do hĺbky.” Spomeňte si len na seba, akí ste boli desať rokov späť, a akí ste teraz. Ľudia sa dokážu zmeniť, druhá šanca tak nemusí byť od veci.

Profimedia

Prečo nezostávať v nezdravom vzťahu?

My ženy obzvlášť potrebujeme z muža cítiť jeho silu a stabilitu a tú nám žiadnymi okázalými gestami a rečičkami nevnúti. Pokiaľ nebude autentický, otvorený a bude zatvárať oči nad svojimi tieňmi, nebude pre nás uveriteľný a nebudeme sa s ním cítiť bezpečne. Zostávať v nefunkčnom vzťahu neplní žiadnu funkciu, okrem utešovania ega tým, že všetko bude ako predtým, staré, známe, „bezpečné.”

Súvisiace články

Najčítanejšie