Skoro jasno
15°
Bratislava
Ak si chcete udržať vzťah, rozprávajte sa! O čom spolu hovoria šťastné páry?
Zdielať na

Ak si chcete udržať vzťah, rozprávajte sa! O čom spolu hovoria šťastné páry?

Zdroj: Profimedia

Chcete mať spokojný vzťah? Prestaňte si oznamovať len informácie o počasí alebo o tom, čo treba kúpiť, a začnite sa baviť o skutočne dôležitých veciach, ktoré upevnia vaše puto.

Najrôznejšie štúdie dokazujú, že šťastnejšie sú tie páry, ktoré trávia viac času diskutovaním o zmysluplných témach. Aké rozhovory teda medzi šťastnými pármi víťazia?

Ako to funguje u manželov Gáboríkovcov?​

Rozhovory o trápnych či nepríjemných momentoch

Ak nemôžete s partnerom zdieľať nepríjemné a trápne okamihy svojho života, komu inému by ste to mali už povedať? Rozprávajte sa o tom, aký trapas ste prežili v škole alebo čo nepríjemné ste zažili pri pondelňajšej porade v práci. Zasmejte sa tomu spoločne a možno vás ani neprekvapí, že váš partner má v zásobe ešte trápnejší zážitok.

Rozhovory o strachu a neistotách

Máte strach, alebo dokonca fóbiu z výšok či sa bojíte dážďoviek? Bojíte sa starnutia a šedín vo vlasoch alebo sa desíte choroby? Čo vás znepokojuje, čo v sebe chcete zlepšiť? Áno, iste, bojíte sa, že vašu zraniteľnosť ten druhý využije a možno aj zneužije. Ale skutočný vzťah založený na láske toto vydrží. Jedine vtedy, keď partnerovi poviete, čoho sa bojíte, vás môže skutočne pochopiť. 

Profimedia

Rozhovory o detstve

Pokiaľ so svojim partnerom nehovoríte vôbec o svojom detstve a ani on sa s ničím nezveruje, je to zlé. Spýtajte sa partnera, čo mal ako dieťa rád, čo ho tešilo, akých mal kamarátov. Bol nezbedník, alebo bol poslušné dieťa, ktoré nehnevalo? Spomienky na detstvo a rozhovory o ňom môžu vyvolať smiech a humorné okamihy, ale môžu tiež poskytnúť náhľad na to, ako sa z takého dieťaťa stal chlap, ktorým je dnes a ktorého milujete.

Rozhovory o minulých vzťahoch

Prvá láska je väčšinou pre každého z nás veľmi citlivá téma. Prečo by ste sa ale o nej nemohli porozprávať s niekým, kto je vám teraz najbližší? Možno budete trochu nostalgickí, ale aj to k spomienkam patrí. A určite sa aj vy rada dozviete o tom, kto bol prvou láskou vášho partnera. Spoločné zdieľanie váš vzťah len prehĺbi. Dostatočne skúsené a šťastné páry navyše dokážu hovoriť o tom, prečo ich minulé vzťahy skončili. Partneri v takýchto pároch prirodzene neporovnávajú bývalých partnerov s tými súčasnými. 

Profimedia

Rozhovory o rodinných väzbách

Veľmi dôležité pre pochopenie postoja k rodine sú rozhovory o výchove a vzťahu vášho partnera k jeho rodičom alebo súrodencom. Ak ešte nie ste manželia, ale uvažujete o tom,  potom je naozaj dôležité, aby ste sa svojho partnera pýtali, aký je jeho vzťah k rodičom, ako často sa s nimi vída, či im telefonuje. Tiež sa spýtajte seba, prečo sa váš partner nepáči vašej matke. Alebo prečo má on bližšie k svojej sestre ako k bratovi? A ako zvláda rodinné stretnutia?

Rozhovory o aktuálnych udalostiach

Súčasná doba je doslova preťažená informáciami. Zo všetkých strán sa na nás valia nejaké správy a je takmer nemožné všetky vstrebať naraz. A je práve super vec, keď v tom môže hrať veľkú rolu tímová spolupráca. Zaujíma sa váš partner o ekonomiku a regionálnu politiku, a vy nie? Pýtajte sa ho, vzdelávajte sa vďaka jeho znalostiam. To isté môže robiť on. Jeden od druhého sa môžete učiť. 

Profimedia

Rozhovory o filmoch a zábave

Samozrejme, že rozprávanie o zábavných aktivitách alebo filmoch sa môže zdať v porovnaní s diskusiami o politike úplne plytké. Ale aj odborníci hovoria, že tieto rozhovory sú naopak známkou toho, že vás dvoch niečo spája, a že aj rozhovor o komédii, na ktorú ste sa práve pozerali, môže váš vzťah posunúť.

Rozhovory o budúcnosti

Zdá sa vám desivé myslieť na to, čo bude? Rozhovory o budúcnosti sú ale pre páry inšpiratívne. Nemusíte samozrejme tlačiť na partnera, že už by ste chceli svadbu alebo dieťa, ale otvorene by ste mali hovoriť o tom, čo by ste skutočne radi spoločne prežili. Je dobré a nutné poznať partnerove plány, sny, ciele a túžby. Na čom pracuje? Čo ho vedie k úspechu? Kde sa vidí za päť rokov? Niekto, kto sa nebojí neznáma, je určite dosť dynamický na to, aby si vás zaslúžil.

Súvisiace články

Najčítanejšie