Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Prečo sú niektorí ľudia príťažlivejší ako iní? TOTO funguje na každého!
Zdielať na

Prečo sú niektorí ľudia príťažlivejší ako iní? TOTO funguje na každého!

Zdroj: unsplash.com

Niektorí ľudia sú jednoducho neodolateľní a očarujúci, pritom nie sú ani najkrajší, ani najšikovnejší. Čo teda robia inak ako ostatní smrteľníci?

Zvyčajne je to práve šarm a charizma, ktorá z nich vyžaruje, a my sme takými ľuďmi doslova fascinovaní. Čo spraviť, aby ste aj vy boli príťažlivejší?

Niekoho okúzli najmä zdvorilé správanie, iného úsmev a ústretovosť. Odborníci tvrdia, že všeobecne nás priťahujú viac tí, ktorí sú slušní a majú milé vystupovanie, než ľudia hrubí alebo agresívni. Tu sú jednoduché spôsoby, ktoré vám pomôžu stať viac príťažlivými a očarujúcimi pre ostatných.

Zmeňte spôsob reči

U mladých žien je dnes stále častejšie módne rozprávať ako „kočiš,“ čo im na príťažlivosti rozhodne nepridáva. Štúdia z roku 2014 zistila, že ženy, ktoré hovorili nadmerne hlasno a vulgárne, boli považované za menej dôveryhodné, menej vzdelané, menej kompetentné a tiež menej atraktívne než ženy s "normálnym hlasovým prejavom." Negatívnejšie sú vulgarizmy vnímané u žien v porovnaní s mužským prejavom. A čo si budeme hovoriť, príjemne znejúci hlas je pre uši lahodnejší než jačanie s desiatkou hrubých slov v jednej vete.

unsplash.com

Rýchlo reagujte a prejavujte svoje názory

Štúdia publikovaná v časopise Psychological Science zistila, že ak dokážete rýchlo reagovať a pohotovo odpovedať, ste viac charizmatickí. Výskum preukázal, že ľudia, ktorí boli schopní reagovať rýchlejšie na všeobecné otázky, a preukázali tak svoje vedomosti, boli okolím považovaní za očarujúcich, a to nezávisle na IQ a ďalších osobnostných vlastnostiach. Navyše boli príťažlivejšími tiež tí, ktorí sa nebáli prejaviť svoj vlastný názor.

unsplash.com

Prestaňte sa vychvaľovať a predvádzať

Keď sa niekto stále vystatuje, maskuje tým v mnohých prípadoch vlastné slabosti a neistotu. Chvastanie nikto nemá rád, a najmä muži nie. Štúdia Harward Business School zistila, že hoci sa ľudia väčšinou vychvaľujú preto, aby urobili dobrý dojem, v skutočnosti je to to najhoršie, čo môžu urobiť. Vyzerajú potom podľa prieskumu menej sympatickí a neúprimní. V skutočnosti je vychvaľovanie menej efektívne ako skutočné oznámenie reality, pretože druhí zvyčajne ocenia skôr úprimné priznanie vlastných chýb a slabostí, ktoré vyznievajú ľudskejšie.

Profimedia

Pracujte na dôveryhodnosti a usmievajte sa

Ľudia sú k druhým priťahovaní vtedy, keď majú pocit, že im môžu dôverovať. Jedna štúdia sa pýtala účastníkov, aby zhodnotili, ktoré ľudské vlastnosti považujú za najdôležitejšie u niekoho, s kým musia spolupracovať, či už v zamestnaní, pri športe a podobne, a čo by preferovali vo vzťahoch medzi spolupracovníkmi a blízkymi priateľmi. Odpoveď bola úplne jednoznačná: Dôveryhodnosť. Pocit dôvery bol považovaný za dôležitejší ako fyzická príťažlivosť. Ak máte navyše zmysel pre humor a viete sa usmievať, potom sa nemusíte báť, že by vás druhí nepovažovali za očarujúcich.

unsplash.com (ilustračná fotografia)

Súvisiace články

Najčítanejšie