Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Facebookom sa šíri výzva: Slovenky, dávajte si pozor na tohto muža
Zdielať na

Facebookom sa šíri výzva: Slovenky, dávajte si pozor na tohto muža

Zdroj: Facebook

Sociálnymi sieťami sa pred pár dňami začal šíriť príbeh o mužovi, ktorému sa podarilo oklamať pár žien a pripraviť ich o nemalé peniaze. Pozor, aby ste mu nenaleteli aj vy!

Mnohé nezadané ženy nestratili vieru v to, že jedného dňa stretnú toho pravého, ktorý ich bude milovať.

Jedna na niekoho takého narazila a všetko vyzeralo ako v rozprávke až do dňa, kedy sa jej otvorili oči a chlapík zmizol s jej rodinnými šperkami. Hoci ho polícia vypátrala a muž dostal podmienku, zrejme svoje šperky už nikdy v živote neuvidí. A práve pred ním  varuje Diana Fabianová, ktorá celý príbeh zverejnila na svojom facebooku. Viacerí sa v komentároch vyjadrili, že ide o "známu firmu", ktorá sa nezastaví takmer pred ničím.

Facebook

Takto Diana opísala celý príbeh: ​"Toto je príbeh o ľúbostnom podvodníkovi, ktorému zranené city poskytujú účinnú zástierku pred verejnou blamážou. Občas ma to napadá. Že netušíme, s kým si podávame ruku. Vedľa koho stojíme na zastávke, sedíme na rodičku, konverzujeme na žúre. Na koho sa ten človek zmení, keď sa za nim zavrú dvere jeho domova. Ako sa správa k svojej žene, deťom, či cudzím ľuďom, keď si mysli, že ho nik iný nevidí.

Zistila som, že mám medzi fejsbukovými priateľmi podvodníka. Zbalil moju známu. Použil svoj šarm i jemný nátlak, aby sa jej vsunul do života, do bytu i do postele. Príjemne udomácnený jej potom ukradol rodinné šperky. Podala naňho trestné oznámenie. Zistila, že nie je prvá. Podvodník padol do pasce, preriekol sa, usvedčili ho. Dostal podmienku na rok a pol a povinnosť vrátiť plnú sumu hodnoty šperkov.

Puto šperkov, ktoré jej predkovia nosili a chránili naprieč storočiami, vojnami a generáciami sa nedá pretaviť do eur. No i keby, daný muž už 10 rokov oficiálne nepracuje, a po tomto ani nebude, takže okradnutá žena od neho v reáli žiadne peniaze neuvidí.

Muž zatiaľ loví ďalšie obete. Skúsil to i na moju priateľku. Zhodou okolností sa tieto dve ženy poznali. Keď to zistil, v mžiku ju zablokoval. V skutočnom živote sa to nedá. No na sociálnych sieťach, kde si pracne stvoril svoju identitu, a kde je jeho pracovné pôsobisko, tam to ide.

Podľa mena som netušila kto to je. Ked’ som šla na jeho profil, zistila som, že s ním mám 57 spoločných priateľov. Až na pár ľudí, to sú všetko verejne známe osobnosti. Spisovatelia a spisovateľky, herci a herečky, muzikanti, speváčky, politici, komici... Pravdepodobne pri nich postupoval podobne ako pri mne - poslal žiadosť s milou osobnou správou, ako fandí aktivitám, ktoré robím. Videla som, že máme kopec spoločných priateľov, nezadaných mužov vždy hľadáme, nuž odklikla som.

Okrem vybraných ‘’známych’' si starostlivo vytvoril celý svoj profil. Ženám sa v súkromí predstavuje ako architekt, no je dosť chytrý na to aby si túto info nedal na profil, kedže v skutočnosti ním nie je. Na osobných fotografiách pôsobí priateľským, veselým dojmom.

Ja som preňho zlatá baňa príležitostí- mám medzi fcb kontaktmi silnú prevahu žien. Doslova tisícky. Stovky z nich nezadané. 
Robím párty pre nezadaných, ktorých sa možno zúčastnil. A lovil. Nechtiac mu tak dávam prístup k množstvu žien.

Tento druh zlodejiny je o to chytrejší, že spoločenské stigma na ‘'ženy, ktoré naleteli ‘’ je stále živé. Okradnuté a oklamané jeho meno verejne nevykričia, lebo je na nich nálepka, že ich zneužili, bo boli naivné, nechcené, nie dosť pekné, nie dosť chytré, atď. Pritom opak je pravdou. No victim blaming je v akcii a nikto nechce po okradnutí a osobnom ponížení čeliť ešte i verejným posmeškom.

A teda čo robiť? 
Zablokovať ho, napísať tým 57 spoločným známym a upozorniť ich, či vedia s kým majú dočinenia. No je to dosť?

Z jednej strany mi príde fér zverejniť jeho meno na platforme, ktorá mu dáva priestor a možnosti fiktizovať seba samého a ľahšie tak balamutiť svoje obete. Z druhej strany nechcem spustiť verejný lynč. Mám vôbec právo hrať sa na advokátku a riešiť to za iné?

A tak som si s nim dohodla stretnutie. Pod zámienkou matchmakingu, že hľadám fajn nezadaných chlapov, lebo dopyt od žien je veľký a mužov málo. ( čož je i pravda)

Pravdaže, bol ochotný, milý a proaktívny. Nemala som jasný plán čo spravím, keď sa stretneme. Chcela som ho vidieť a počuť na živo. Na konci mu povedať, že viem čo robí. Bratislava je malá a ak neprestane, zverejním to. Čakala som naňho v kaviarni. 
Prešiel popred výklad, čekol či som tam, no pokračoval ďalej. Odišiel a na telefón či správy už neodpovedá.

Obe ženy, ktoré v texte spomínam chcú aby som zverejnila jeho meno. A ja mám nutkanie to spraviť. Nielen kvôli nim. Zďaleka nie sú jediné, ktoré v svojom živote naleteli podvodníkovi. Poznám ďalšie a ďalších, od ktorých muži či ženy rôznymi zámienkami vylákali peniaze, nikdy nevrátili a zmizli do tmy.

Oklamaní ľudia vôbec nie sú hlúpi ani prehnane dôverčiví. Boli empatickí, chceli pomôcť. Ostali s pocitom hanby, hnevom na seba samých, spomienkou, ktorá páli. Drvivá väčšina z nich o tom verejne hovoriť nebude a to dáva podvodníkom sebavedomie skúšať to znova a znova.

Je dôležité prestať s obviňovaním a nálepkovaním obetí. A prestať s krytím identity ľudí, ktorí sa správajú kriminálne. Snáď to pomôže aj im samým, aby hľadali iné cesty. Každý z nás sa môže potknúť, no nemôžme celý život stráviť podkopávaním iných.

Celé meno muža z príbehu dávam do komentu. Dôležitejšie než jeho meno je však uvedomiť si, že tieto veci sa dejú, častejšie než by sme si mysleli a nikto z nás voči nim nie je imúnny. Je na mieste otvoriť spoločenskú diskusiu aj na túto tému, hľadať preventívne riešenia a poskytovať právnu a psychologickú pomoc ak k nim už došlo.

Tento príbeh je jedným z mnohých, no možno je práve na vás, aby nebol jeden z mála verejne diskutovaných," opísala Diana muža, pred ktorým by sa mali mať všetky ženy na pozore. 

Súvisiace články

Najčítanejšie