Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chcete, aby vám láska vydržala? Toto je zaručený návod na šťastný vzťah!
Zdielať na

Chcete, aby vám láska vydržala? Toto je zaručený návod na šťastný vzťah!

Zdroj: unsplash.com

Čo robia šťastné páry inak ako tie, ktorým to nefunguje? Je to vďaka týmto veciam, ktoré im pomáhajú zvládať partnerský vzťah s noblesou.

Premýšľate, ako to robia šťastné páry, že im to spolu klape tak dlho? Je to kvôli tomu, že fungujú ako tím. K tomu došli vedci, ktorí tvrdia, že tímová práca vytvára zdravé a produktívne vzťahy. A platí to aj v zamestnaní.

Na čo nikdy nezabúdajú šťastné manželské páry?

Sú schopné kompromisu

Rodinná terapeutka Robyn D'Angel tvrdí, že umenie kompromisu je víťazstvom pre každý vzťah. Aj keď vďaka kompromisu neurobíte to, čo ste pôvodne chceli, viete, že nabudúce to bude naopak. Milujúci ľudia sú ochotní prežívať a akceptovať tieto "mikrosklamania" bez pocitov ublíženia a ísť ďalej. "V tíme ide vždy o kompromis. Čo ste ochotní prijať? A čo nie ste ochotní prijať? Dobrý partnerský tím bude pružný a ochotný riadiť svoje emócie," hovorí psychologička.

Profimedia

Nevedú negatívne diskusie

Byť dobrým spoluhráčom znamená, že sa vzájomne oceňujete a oceňujete to, čo ten druhý prináša do hry, v tomto prípade do manželstva. "Dobrý tímový hráč sa nebojí ventilovať to, čo má rád, čo miluje alebo čo si váži na tom druhom. Zbytočne však nerieši to, čo mu prekáža," hovorí Robyn D'Angel. Negatívny prístup môže váš vzťah definitívne pochovať. "Zameriavajte sa na to pozitívne, a to najmä vo chvíľach, kedy si všimnete, že máte tendenciu kritizovať. Dobrý tím zvládne aj to horšie spoločne a konštruktívne," dodáva.

unsplash.com

Vnímajú vzájomnú energiu a náladu

Čítať druhému myšlienky a vidieť mu do hlavy nejde, však funkčné vzťahy majú jedno spoločné. Obaja partneri sa snažia reagovať na zmeny nálady a vnímať energiu toho druhého. "Dobrý tímový hráč nepredpokladá, že on alebo ona vie, čo si myslia v prípade, že riešia nejaký problém. Namiesto toho spoločne komunikujú," hovorí psychologička. Nie je nutné naučiť sa čítať myšlienky, je dobré vnímať to, čo cíti druhý. Trebárs už len tým, že si všimneme, že sa náprotivok cíti inak. "Nie je dôležité mať na všetko odpovede, ale ako tím by ste sa mali snažiť jeden druhého čo najviac spoznať," dodáva psychologička.

unsplash.com

Neriešia hlúposti a drobnosti

Šťastné páry, ktoré spolu žijú dlho, neriešia hlúposti. Nepúšťajú sa hneď do pästných súbojov, a keď to ide, nenechávajú sa lapiť do negatívnych emócií. Tímoví hráči sú schopní odpustenia, láskavosti aj ospravedlnenia. Byť na seba nahnevaní kvôli hlúpostiam vedie k zbytočnému hnevu. "Je to cyklus pripojenia, odpojenia a opätovného pripojenia. Pokiaľ dôjde k nezhodám, dobrý tím sa pokúsi čo najskôr dosiahnuť nápravu," hovorí D'Angel.

unsplash.com

Vzájomne rešpektujú svoj čas

Partneri v zdravom vzťahu vždy rešpektujú dôležitosť vzájomného času aj toho vlastného. "Skúmajú všetko ako pár, ale majú aj svoje individuálne aktivity. Jedine tak môže vzťah rásť a silnieť," domnieva sa psychoterapeutka. Vo vzťahu je dôležité vedieť a akceptovať, že záleží na plánoch a záujmoch toho druhého.

unsplash.com

Inšpirujú sa navzájom

Spokojné vzťahy fungujú podobne ako športové tímy. Jeden hráč toho druhého inšpiruje a dodáva mu energiu. Verí tomu druhému, a to je dôvod, prečo je tento princíp dobrý aj na poli manželskom. Keď sa budete vzájomne podporovať, ohromovať jeden druhého, inšpirovať sa, posilní to váš tím. Aj jednoduché gestá môžu dodať energiu manželstva. "Zdravé páry vedia, že je dôležité používať aj očný kontakt, krátke rozhovory, úsmev - to býva často prehliadané, a pritom to dokáže ihneď zlepšiť náladu."

Šťastné vzťahy sa vyhýbajú tomu, aby udržali skóre za každú cenu. Manželstvo nie je o tom, kto má vyhrať, ale o vytváraní spoločných hodnôt.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie