Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odhaľte HO hneď: 5 najčastejších fráz, ktoré používajú chronickí klamári
Zdielať na

Odhaľte HO hneď: 5 najčastejších fráz, ktoré používajú chronickí klamári

Zdroj: Profimedia

Ako rozoznať klamára od čestného človeka? Ak použije niektorú z týchto fráz, buďte na pozore!

Klamstvá môžu viesť k rozbitým vzťahom, ničia dôveru a tiež môžete kvôli nim prísť o peniaze. Niektorí chronickí klamári to hrajú tak dokonalo, že je naozaj ťažké ich odhaliť. Všímajte si jeho gestá a najmä slovník. Ak použije niektorú z týchto fráz, buďte na pozore!

Úprimne, aby som povedal pravdu...

Touto vetou začínajú chronickí klamári svoj monológ najčastejšie. Používajú ju iba preto, aby zdôraznili, že hovoria pravdu. Kto je úprimný skutočne, určite na to nepotrebuje upozorňovať takmer pred každou vetou. Keď budete počuť túto frázu príliš často, majte sa na pozore!

Priveľa detailov

Ďalšia typická vec, ktorá odhalí, že máte dočinenia s chronickým klamárom. Čokoľvek vám rozpráva, používa priveľa detailov a presných informácií, pretože vás týmito “dôkazmi” chce presvedčiť, že má naozaj pravdu, pritom sa práve tým prezradí.

Ja nikdy / Ja vždy…

Ak dotyčný použije slovo „nikdy“ alebo „vždy“ a dokonca niekoľkokrát, je takmer na sto percent isté, že klame. Chronickí klamári si takýmto spôsobom snažia “poistiť” svoju dôveryhodnosť, no dosiahnu pravý opak.

Používajú viac "oni/ony", "on/ona", "my" či "vy" a málokedy "ja"

Chronickí klamári sa prezradia aj tým, že sa vyhýbajú slovu "ja." Aj toto má samozrejme logiku. Psychológovia to vysvetľujú tak, že klamár sa snaží vyhýbať zodpovednosti a tak radšej hovorí o iných, čím na nich akoby zvaľuje vinu a odpútava pozornosť od svojej osoby.

Zamietnutia, odôvodnenia a krátke odpovede

Ak vám niekto začne veľmi zapálene vysvetľovať svoje konanie bez toho, aby ste ho o to požiadali, je viac než isté, že klame. Klamári sa však cítia vo svojom vnútri vinní a z tohto dôvodu veci neustále dookola vysvetľujú a následne sa ospravedlňujú. Typické je tiež používanie veľmi krátkych a stručných viet, ktoré neposkytujú úplnú odpoveď a opäť iba zavádzajú.

Okrem týchto typických slovných prejavov môžete klamára odhaliť aj podľa neverbálnych znamení. Tieto robia chronickí klamári najčastejšie:

  • Časté dotýkanie tváre, krútenie vlasov alebo škrabanie pokožky či okolia nechtov.
  • Veľmi intenzívny až nepríjemný očný kontakt.
  • Priveľa pohybov, prehnaná gestikulácia.
  • Pri rozhovore sa dotýka pier, alebo si mierne zakrýva ústa.

    Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie