Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Klamstvá vo vzťahu: Ak vám na partnerovi záleží, tieto frázy mu nikdy nehovorte
Zdielať na

Klamstvá vo vzťahu: Ak vám na partnerovi záleží, tieto frázy mu nikdy nehovorte

Zdroj: unsplash.com

Niektoré lži môžu vzťahu pomôcť, iné naopak uškodiť. Dávajte si pozor, lebo aj na oko „milosrdná lož“ môže toho druhého raniť a zničiť vzájomnú dôveru.

Milosrdné lži vyslovujeme kvôli tomu, aby sme druhému neublížili. Sú väčšinou spoločensky prijateľné, ale niekedy sa aj takáto lož môže stať pre vzťah nebezpečnou.

Podľa psychologičky Suzanne Degges-White sa milosrdná lož stáva hrozbou, ak ju použijete k ochrane svojej vlastnej kože, nie z toho dôvodu, aby ste chránili pocity druhých. Ktoré štyri by sme nikdy nemali vysloviť?

Zostaneme v kontakte

Ak viete, že na to číslo, ktoré ste dostali, už nikdy nezavoláte, nesľubujte, že to urobíte. Ak máte strach vysloviť pravdu a hovoríte si, ako veľmi je ťažké druhému povedať, že o neho vlastne nestojíte, uvedomte si, akú bolesť spôsobíte svojim klamstvom. Žiadne sľuby, žiadne biele lži vyslovené s dobrým úmyslom. Ublížili by ste viac, ako keď poviete pravdu hneď na začiatku.

Profimedia

Si pre mňa jediný/jediná

Presviedčať toho druhého, že sa už nikdy nepozriete na iných mužov/ženy? Len tým naznačujete neistotu. Čím dlhšie budete niekoho presviedčať o tom, že je jediný na svete, a pritom nie je, tým bolestnejší potom bude rozchod. Ukončenie vzťahu, ktorý nikam nevedie, síce v ten okamih zabolí, ale časom prejde. Prečo sa dlhodobo trápiť a mučiť a dávať nádej, keď žiadna nie je? Čestnosť a spravodlivosť sú vždy cennejšie než milosrdné lži. 

Profimedia

Sme len priatelia, nič viac

Ak ste boli skutočne "len priatelia", je pravdepodobné, že nemáte dôvod sa snažiť presvedčiť toho druhého o tom, že ide len o priateľstvo. Ale ak viete, že ten druhý túži po niečom silnejšom, čo je založené na emóciách a fyzickom kontakte, potom tvrdenie "sme len kamoši" je úplne scestné. Nič také nehovorte, ak to tak naozaj necítite. 

unsplash.com

Sľubujem, že už to naozaj ukončím...

Flirt, avantúry, románik, hazardné hry, pitie, fajčenie, čokoľvek vás napadne. Ak viete, že svoj sľub nemôžete dodržať, pretože jednoducho nechcete alebo nemáte dosť silnú vôľu to skončiť, radšej mlčte a neklamte. Robíte tým zo svojho partnera akurát hlupáka, pretože on veľmi dobre vie, že je to milosrdná lož a že nikdy nesplníte to, čo ste sľúbili.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie