Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
5 slov, ktoré dokážu zničiť vzťah: Chcete si udržať lásku? Vyhnite sa im!
Zdielať na

5 slov, ktoré dokážu zničiť vzťah: Chcete si udržať lásku? Vyhnite sa im!

Zdroj: unsplash.com

Slová majú veľkú silu. Môžu vám pomôcť, utešiť vás, inšpirovať, ale aj zraniť. Zvažujte, čo a kedy poviete, niektorými slovami môžete ublížiť viac, ako si myslíte.

Zoznam týchto slov zostavili psychológovia a odborníci na vzťahy, ktorí radia, aby ste ich používali čo najmenej. Ich častým opakovaním môžete váš vzťah nielen pokaziť, ale ho dokonca aj úplne zničiť.

Slová, ktoré dokážu zničiť vzťah

1. NIKDY

"Nikdy" vyjadruje beznádej a konečnosť. Keď v rozhovore s partnerom často používate „nikdy“ poukazujete na to, že je váš postoj definitívny a nedávate mu žiadnu nádej na zmenu. Je to fráza „všetko alebo nič,“ ktorá neprispieva k počúvaniu, rozumnému dialógu ani ku kompromisu. Snažte sa aj pri výmene názorov tomuto slovu vyhýbať.

unsplash.com

2. ​VŽDY

"Vždy" je pri výmene názorov veľmi podobné ako slovo nikdy. Keď poviete partnerovi že sa vždy mýli, že vždy opakuje to isté a podobne, znamená to, že je to definitívne a nedávate mu šancu zmeniť to. Ak sa vám toto slovo páči, skúste ho použiť inak, nie pri hádke. Napríklad: „Ty ma vieš vždy rozosmiať!“ „Vždy mi dobre poradíš!“ a podobne. V takomto prípade dávate slovu úplne iný význam a na váš vzťah bude pôsobiť veľmi pozitívne.

unsplash.com

3. ALE

Ak často požívate slovíčko ale pri rozhovore s partnerom, znamená to, že neustále niečo spochybňujete. „Síce si to urobil, ale...“ Mám ťa rada, ale...“ Každá veta podmienená týmto slovíčkom pôsobí v konečnom dôsledku negatívne a v partnerovi vzbudzujete nedôveru.

unsplash.com

4. ROZVOD/ROZCHOD

Vyhrážať sa pri hádke rozvodom či rozchodom neprispieva k efektívnej komunikácii a riešeniu konfliktov, ale skôr poukazuje na vašu nezrelosť a nerozhodnosť. Rozvod je veľmi vážne rozhodnutie a jeho používanie ako zbraň je znakom zúfalstva a straty sebakontroly. Dávajte si pozor na to, čo vypustite z úst, lebo sa to už nedá vrátiť späť. Ak ste sa nahnevali, oveľa lepším spôsobom je ísť na chvíľu od seba, napríklad sa ísť prejsť, vyčistiť si hlavu a následne problém vyriešiť s čistou hlavou. 

Profimedia

5. NENÁVIDÍM

Tomuto slovu sa snažte absolútne vyhnúť, zvlášť pri komunikácii s partnerom, ktorého milujete. Jeho sila je naozaj veľká a jeho opakovaním môžete partnera hlboko zraniť. I keď sa veľmi hneváte, snažte sa slovo nenávidím nahradiť iným a to nielen pri hádke s priateľom.

Reprofoto/Hollywood Reporter

Súvisiace články

Najčítanejšie