Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Viete, ako si udržať vzťah? Páry, ktoré robia túto VEC, zostanú spolu najdlhšie
Zdielať na

Viete, ako si udržať vzťah? Páry, ktoré robia túto VEC, zostanú spolu najdlhšie

Zdroj: unsplash.com

Žijeme v dobe, keď sú rozchody a rozvody na dennom poriadku a je ich stále viac. Aj vás zaujíma, prečo niektorým vzťah vydrží roky? Odborníci vedia odpoveď!

Už aj naši starí rodičia tvrdili, že hádať sa je zdravé a občasná výmena názorov manželstvu prospieva. Nuž, zrejme na tom niečo bude, pretože to potvrdili už aj psychológovia a odborníci na medziľudské vzťahy.

Joseph Grenny, spoluautor úspešnej knihy s názvom Crucial Conversations (Kľúčové konverzácie) povedal, že najväčšou chybou, ktorú robia ľudia vo vzťahu, je vyhýbanie sa jeden druhému. “Niečo cítime, ale sme ticho, minimálne dovtedy, kým to vydržíme,” dodal. 

Thinstockphotos

Grenny ďalej vysvetľuje, že dôvera a intimita sa skutočne zakoreňujú a rastú, keď sa pár vzájomne otvára a pravidelne spolu komunikuje, čo zahŕňa aj výmenu názorov. „Ľudia vôbec netušia, aké im hrozia riziká, keď sa spolu nebudú rozprávať,“ dodal odborník.

Z odborných výskumov vyplynulo, že nedostatok komunikácie bol najčastejším dôvodom nevydarených vzťahov, pričom najviac problémov majú partneri s témami o peniazoch, sexe, či zlozvykoch partnerov.

Grenny tiež poukázal na to, že na skutočnej láske treba pracovať a jej súčasťou je tiež pravda. Práve komunikácia a pravidelné rozhovory sú kľúčom k silnému a dlhodobému vzťahu.

Výskumy prišli tiež k záverom, že dvojice, ktoré sa pravidelne hádajú, majú až 10-krát vyššiu pravdepodobnosť, že zostanú spolu. Výmeny názorov by však nemali byť urážlivé a vulgárne a dvojice by mali problémy riešiť s chladnou hlavou a vopred si premyslieť svoje myšlienky. 

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie