Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na spokojnom vzťahu treba pracovať: 8 rád pre šťastný spoločný život
Zdielať na

Na spokojnom vzťahu treba pracovať: 8 rád pre šťastný spoločný život

Zdroj: unsplash.com

Spokojné partnerské spolužitie nie je o šťastnom výbere partnera. Je to najmä o neustálom pracovaní na vzťahu. Naučte sa predchádzať stereotypu a vyhýbajte sa situáciám, ktoré vám šťastný život nezaručia.

Nezáleží na tom, či ste spolu krátko, alebo 20 rokov. Nezabúdajte si partnera všímať, rozprávajte sa spolu, doprajte si občas spoločný relax a prekvapte sa drobným darčekom. Vzájomný rešpekt a úcta k partnerovi by mali byť samozrejmosťou.

unsplash.com

​8 rád pre harmonické partnerstvo:

1. Neporovnávajte sa

Porovnávať sa s inými “na oko” šťastnými pármi je úplne nezmyselné. Nemôžete vedieť, či  na pohľad vysmiata dvojica nezažíva v súkromí hádky. Každý človek je iný, každý je originál. Prestaňte sa porovnávať a namiesto toho sa radšej inšpirujte. Vidíte iných partnerov ako spolu športujú a vyzerajú šťastne? Vezmite si cez víkend bicykle a vyskúšajte to tiež!

2. Nesťažujte sa okoliu

Ak máte s partnerom nejaké nezhody, snažte sa ich vyriešiť v prvom rade s ním. Zapájať do riešenia rodinu, či priateľov väčšinou skutočnú pomoc neprinesie. Neznamená to, že sa občas nemôžete posťažovať. Vážnejšie problémy im však na plecia nedávajte!

3. Neobviňujte sa

K šťastnému životu prospieva aj to, keď každý z páru preberie zodpovednosť zo svoje pocity a konanie. Nikdy sa vzájomne neobviňujte. Snažte sa každý problém odkomunikovať a vysvetliť. Nezabúdajte ani pri problémoch jeden na druhého a snažte sa nájsť kompromis, s ktorým budete spokojní obaja.

unsplash.com

4. Nezabúdajte na humor

Nie nadarmo sa hovorí, že humor je korením života. Naučte sa nebrať veci príliš vážne. Smejte sa veľa a často. Získajte nadhľad a tešte sa z maličkostí. Nezabúdajte, že žiaden problém nie je neriešiteľný a s pozitívnym prístupom a s úsmevom na tvári zvládnete všetko ľahšie.

5. Vyhýbajte sa vzájomnej kritike

Kritizovať správanie či výzor druhého je najjednoduchšie, ale určite nie správne. Pokiaľ sa usilujete o šťastné a harmonické partnerstvo, s kritikou zaobchádzajte opatrne. Dôležité je začať vždy u seba. Pokiaľ sa vám na partnerovi skutočne niečo nepáči, povedzte mu to vhodným spôsobom. Predstavte si, ako by to mal povedať on vám a potom začnite.

6. Nedeľte si svoje úlohy

Medzi najväčšie úskalia vo vzťahu patrí aj delenie si úloh na mužské a ženské. Toto jednoducho nemôže fungovať! Ak je žena do večera v práci, nemôže muž predsa čakať teplú večeru v trúbe a vyupratovaný byt. Naopak, žena nemôže očakávať, že muž sa postará o vymaľovanie bytu, ak si na to jednoducho netrúfa. Prispôsobte si všetky povinnosti v domácnosti podľa času a svojich schopností. Ak to partnerovi nejde prirodzene, tak sa jednoducho na domácich povinnostiach priebežne dohadujte.   

unsplash.com

7. Nečakajte čítanie myšlienok

Jedna zo ženských “chorôb” je očakávanie, že to partnerovi “docvakne”. Naučte sa konečne, že takto to nefunguje! Hovorte si svoje túžby a potreby nahlas a priamo. Verte, bude sa vám obom žiť oveľa lepšie a spokojnejšie.

8. Zabudnite na veliteľa  

Spokojní partneri nepotrebujú veliteľa. Jednoducho plávajú na jednej lodi a sú rovnocennými partnermi. Žiadne rozhodnutia a zmeny v spoločnom živote by nemal robiť len jeden z partnerov. Naučte sa o všetkom diskutovať a rozhodovať spolu. Je to ďalší z dôležitých krokov k šťastnému spoločnému životu.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie