Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
SOS: Keď nestojí, čo má stáť...
Zdielať na

SOS: Keď nestojí, čo má stáť...

Zdroj: Thinkstockpohotos

Každý pár sa pri milovaní stretol s chúlostivým problémom, kedy to z partnerovej strany proste nešlo. Ak sa to opakuje príliš často, hrozí ochladnutie v posteli, aj vo vzťahu.

Pre mužov je výkon v posteli jedným z hlavných merítok kvality vzťahu, ale aj sebahodnotenia. Bohužiaľ. Pretože, keď nastanú v tejto oblasti problémy, väčšinou sa muži uzatvoria do seba a prestanú komunikovať. Je to pre nich skrátka príliš chúlostivá téma. Akákoľvek snaha o rozumnú konverzáciu môže skončiť neúspechom a trpkým hnevom na oboch stranách.

Na druhej strane sú partneri, ktorí majú plný rukáv výhovoriek, prečo nedokážu udržať erekciu. Svoj neúspech v posteli pokojne zvalia aj na rozhorčenie zo súčasnej politiky, len aby nemuseli priznať to strašidelné slovo začínajúce na písmeno "i". Pokiaľ však svoju impotenciu nepriznajú a nezačnú liečiť, kopú vzťahu hlboký a chladný hrob.

Neustále zlyhávanie NIE JE normálne

Rozpoznať či muž trpí erektívnou dysfunkciou nie je vec zložitá. Proste to nejde. V pondelok, utorok, celý týždeň ani týždne nasledujúce. Je to dlhodobý stav, ktorý sa nelepší. Muži zvyknú neúspech v spálni naoko zľahčovať, vyhovárať sa, v horších prípadoch zvaľovať vinu na partnerku. Ich ego im len ťažko dovolí priznať si problém. Popieranie reality pritom nič nevyrieši a môže viesť k odcudzeniu a frustrácii.

Ak ste mali v minulosti uspokojivý sexuálny život a teraz partner nedokáže počas milovania udržať erekciu, treba hľadať príčinu. Samozrejme, váš štyridsaťročný manžel nemôže podávať výkony ako pred dvadsiatimi rokmi, to ale neznamená, že by malo byť pre vás milovanie jedno veľké trápenie. 

Nebojte sa slova

Thinkstockpohotos

Psychologická impotencia

Keď má muž intímny problém, ešte to neznamená, že je jeho porucha fyziologická. Dlhodobý stres, depresia, úzkosť – to všetko sa môže podpísať na psychickom rozpoložení, čo sa následne odrazí na sexuálnom (ne)výkone.

Rozpoznať tieto dve príčiny erektívnej dysfunkcie je kľúčové. Následný proces liečenia je totiž odlišný. Kým muž s psychickou nerovnováhou by mal navštíviť skôr psychológa, v druhom prípade je nutné zaklopať na dvere urológa či sexuológa. Prvá pilulka, ktorá by sa mala naordinovať v oboch prípadoch je, komunikácia. Podpora a porozumenie partnerky sú lepšie ako 10 doktorov. Netreba ich odmietať.

Impotencia nie je smrteľná choroba!

Hoci mnoho mužov, ak nie všetci, túto diagnózu berú dramatickejšie, akoby im lekár povedal, že im ostávajú už len tri dni života. Dôležité je zachovať pozitívny prístup, žijeme v 21. storočí, a to ponúka viaceré úspešné metódy liečenia. Lieky prichádzajú na rad ako prvé. Na trhu existuje celá škála preparátov a nenarážame len na slávnu modrú pilulku, ktorá má najmä okamžité účinky a je to pomerne drahá záležitosť.

Ak farmakologické metódy zlyhajú, môže byť na dosiahnutie erekcie použitá vákuová pumpa, tesniaci krúžok na penis či injekcie. Poslednou možnosťou býva operácia, najčastejšie zahŕňa vloženie implantátov do penisu. Správne medikamenty v kombinácií so zdravým životným štýlom, plus empatická partnerka vedia urobiť hotové zázraky.

Fajčenie NAOZAJ spôsobuje impotenciu!

thinkstockphotos

Čo spôsobuje impotenciu:

  • Cigarety. Fajčenie spôsobuje impotenciu! Tento zlozvyk zužuje cievy a krv v dostatočnom množstve nepriteká, tam kde má. Nedovoľte, aby vás fajčenie pripravilo o jenu z najväčších rozkoší v živote
  • Nezdravý životný štýl (sedavé zamestnanie, nezdravá strava)
  • Alkohol a drogy
  • Cievne problémy
  • Niektoré druhy liekov (napríklad antidepresíva)
  • Starnutie a únava organizmu
  • Obezita
  • Cukrovka
  • Iné vážne zdravotné problémy 

Súvisiace články

Najčítanejšie