Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Starnutie nie je iba o veku: 7 prekvapivých vecí, ktoré nám spôsobujú vrásky
Zdielať na

Starnutie nie je iba o veku: 7 prekvapivých vecí, ktoré nám spôsobujú vrásky

Zdroj: Profimedia

Možno ste netušili, že existujú aj zdanlivo nevinné zvyky, ktoré nám zbytočne spôsobujú predčasné vrásky. Ktoré to sú a ako im predchádzať?

Čas zastaviť bohužiaľ nedokážeme, ale môžeme obmedziť určité zvyky, ktoré prispievajú k tvorbe vrások a predčasnému starnutiu pleti. Naučte sa, ako im predchádzať!

Ako sa s pribúdajúcimi vráskami vyrovnáva herečka Henrieta Mičkovicová?

1. Spánok na jednej strane 

Pokiaľ spíte prevažne na boku, výrazne riskujete nadmerný vznik vrások. Ak preferujete iba jednu stranu, je navyše pravdepodobné, že sa vrásky budú tvoriť nerovnomerne a na jednej polovici tváre budú hlbšie. Ak chcete vráskam predchádzať, spite na chrbte. Nechcete sa vašej obľúbenej polohy vzdať? Vymeňte aspoň obliečky. Spite na hodvábnom alebo saténovom vankúši, po ktorom pokožka voľne kĺže.  

2. Slamka  

Pokiaľ svoje obľúbené nápoje pravidelne pijete slamkou, privolávate si vrásky. Vrásky sa kvôli saniu potom prehlbujú každým ďalším nápojom. Kávu preto pite radšej z hrnčeka a obľúbenú limonádu z pohára. Ak si chcete váš obľúbený nápoj ďalej vychutnávať slamkami, dbajte na používanie anti-aging produktov a krémov, ktoré svalstvo vyplnia a uvoľnia.  

unsplash/vinicius-amnx-amano

3. Šoférovanie auta  

Počas riadenia automobilu môžete mať pocit, že ste pred slnkom chránené sklom. Najnovšie štúdie ale preukázali, že oknom preniknú predovšetkým tie najškodlivejšie druhy žiarenia. To môže vašu kožu vysušovať a škodiť jej tak, že vzniknú zbytočné vrásky. Pokiaľ sa teda chystáte na dlhšiu cestu, namažte si preventívne ruky, tvár a dekolt opaľovacím krémom, ktorý pokožku hydratuje a chráni. Voľte krém s vitamínom C. Ten stimuluje tvorbu kolagénu, a tým aspoň čiastočne vyhladí vrásky.  

4. Behanie  

Behanie je pre telo bez pochyby veľmi zdravým návykom. Bohužiaľ ale môže škodiť vašej pleti. Keď totiž beháte po meste, vaša pokožka je vystavená škodlivým lúčom a iným vplyvom. V spojení s natriasavým pohybom sa koža rôzne krčí a vyťahuje, a tým vznikajú nové a nové vrásky. Myslite preto na to, aby ste nevystavovali viac pokožky, než je nevyhnutné. Behajte s dlhými rukávmi a nohavicami a tvár si natierajte ochranným krémom.  

unsplash/alex-mccarthy

5. Cukrová nálož  

Kto by to bol povedal, že koláč, ktorý ste si dali na raňajky, sa podieľa na vzniku vašich vrások. Takzvaná glykácia je jednou z hlavných príčin predčasného starnutia pleti. Vysoké množstvo naviazaného cukru v krvi totiž spôsobuje, že kolagén v pokožke začne povoľovať. Tým sa znižuje elasticita kože a tvoria sa nepekné vrásky. Myslite na svoju pleť a namiesto klasického bieleho cukru slaďte prírodnými sladidlami. Vyhýbajte sa limonádam, umelo sladeným cukríkom a ďalším pochutinám, ktoré by vašej pleti mohli škodiť.  

6. Slnečné okuliare  

Máte rada slniečko? Užívate si každú chvíľku, ktorú môžete stráviť nahrievaním v jeho lúčoch? Potom určite nezabúdajte na slnečné okuliare. Pokiaľ sa totiž vystavujete slnku a okuliare nemáte, svaly v tvári sú napäté, krčia sa, a tým napomáhajú vzniku vrások. Slnečné okuliare sú preto nutnosťou, aby ste nemžúrili, a zbytočne si tým nezarábali na ďalšie a ďalšie vrásky na citlivej koži okolo očí. Vyberte si teda kvalitné okuliare, ktoré budú lichotiť vašej tvári, a urobte z nich nenahraditeľného parťáka pre slnečné dni.  

unsplash/tamara-bellis

7. Čistenie pokožky  

Keď si večer odličujete a čistíte tvár, dávajte pozor na oblasť okolo očí. V týchto miestach je pokožka veľmi citlivá a tenká. Navyše má menej mazových žliazok ako inde na tvári. Je preto náchylnejšia na podráždenie a vysušenie. To prispieva k vzniku jemných vrások. Pri zmývaní líčidiel preto venujte zvýšenú pozornosť práve tejto oblasti. Odličujte sa jemne a kožu nedrite. Radšej naneste čistiace mlieko na tampónik a na niekoľko sekúnd ho priložte. Následne jemne utrite uvoľnený make-up. Pozor si dávajte aj pri čistení tváre. Peelingový gél by sa vôbec nemal dostať k oblasti okolo očí. Narušil by totiž štruktúru pokožky a taktiež by viedol k vzniku vrások. 

Súvisiace články

Najčítanejšie