Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nie je to len puberta a hormóny: 5 prekvapivých dôvodov, ktoré môžu spôsobiť akné
Zdielať na

Nie je to len puberta a hormóny: 5 prekvapivých dôvodov, ktoré môžu spôsobiť akné

Zdroj: Profimedia

Skúsená dermatologička upozornila na príčiny akné, ktoré by väčšinu z nás vôbec nenapadli. Možno je to aj váš prípad!

Akné je jedným z najčastejších kožných problémov, ktorý trápi rovnako mužov aj ženy a rozhodne nie iba v období puberty. 

Zatiaľ čo mnohí pripisujú akné hormonálnej nerovnováhe, nedostatočnej starostlivosti o pleť a nesprávnym produktom, môže ho vyvolať či zhoršiť aj niekoľko skrytých faktorov.

Dermatologička Dr. Geetiky Mittal Gupty prezradila, ktoré to sú, informuje portál doctor.ndtv.co. Ak teda v poslednom čase bojujete s nepríjemnými vyrážkami a netušíte prečo, možno tu nájdete odpoveď.

Profimedia

Aj toto môže spôsobiť akné!

1. Stylingové produkty na vlasy

Vlasové stylingové produkty môžu poškodzovať nielen vlasy, ale aj pokožku. „Možno si to neuvedomujete, ale väčšina vlasových produktov obsahuje olej, ktorý upcháva póry a dostáva sa na vašu pokožku. Preto, ak si všimnete akné okolo vlasovej línie, vyskúšajte vynechať bezoplachové produkty,“ poradila dermatologička. 

2. Opaľovacie krémy

Aj keď sa bez opaľovacieho krému jednoducho nezaobídete, obzvlášť v lete, môže byť tiež dôvodom vášho akné. „Niektoré prípravky sú príliš ťažké, mastné, a môžu spôsobiť upchatie pórov,“ hovorí dermatologička. Nájdite si preto opaľovací krém, ktorý je ľahší a vhodný na aknóznu pleť. 

3. Lieky a antikoncepcia

Podľa odborníčky môžu niektorým ľuďom spôsobiť akné aj niektoré druhy liekov a hormonálna antikoncepcia. V takom prípade odporúča konzultáciu s lekárom a prípadnú zmenu liekov. 

4. Odstraňovanie chĺpkov na tvári

Ďalším skrytým dôvodom vášho akné môže byť odstraňovanie chĺpkov voskom alebo holenie tváre. „Keď sa epilujete alebo holíte, póry zostanú otvorené, odkryté, a môžu viesť k pupienkom,“ vysvetlila dôvod Gupta. 

5. Telefón 

Vedeli ste, že aj telefón vám môže spôsobiť akné? Pokiaľ ho denne nedezinfikujete, je s najväčšou pravdepodobnosťou pokrytý choroboplodnými zárodkami a baktériami, ktoré sa dotýkajú vašej pokožky. Dermatologička preto odporúča dôkladne dezinfikovať telefón aspoň raz denne.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dr Geetika Mittal Gupta (@drgeetika)

Súvisiace články

Najčítanejšie