Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V detstve sa im smiali, dnes sú na svoju odlišnosť pyšní: Pozrite sa na ich vlasy!
Zdielať na

V detstve sa im smiali, dnes sú na svoju odlišnosť pyšní: Pozrite sa na ich vlasy!

Zdroj: Profimedia

Až šesť generácii v tejto rodine má jedinečné poznávacie znamenie, ktoré sa nedá prehliadnuť. Videli ste už niečo také?

Umelecký tanečník Gabriel Cesar Bufe (39) z argentínskeho Ria Segundo má na prednej strane vlasov výrazný biely pás, ktorý po ňom zdedil aj jeho syn Farid (10). Stretli ste sa už s takouto vzácnou genetickou anomáliou?

Tento zvláštny jav sa nazýva piebaldizmus. Ide o vrodenú a dedičnú genetickú poruchu, ktorá sa prejavuje ohraničenou plochou bez pigmentu, zvyčajne ide o akýsi “fliačik” vo vlasoch, v prípade tohto otca a syna majú biely pás na ofine.

Ak by išlo iba o dvojfarebné vlasy, nebol by to určite veľký problém, mnohí si z takýchto vlasov urobili prednosť a poznávacie znamenie. Žiaľ, táto diagnóza sa často prejavuje aj ďalšími, závažnejšími ochoreniami pokožky, ale napríklad aj očí.  

V Gabrielovej rodine ide o skutočnú raritu, pretože toto znamenie sa prejavilo u šiestich generáciácií za sebou. Bielu škvrnu vo vlasoch má aj jeho otec, stará mama, sedem jeho strýkov, štyria bratranci a päť ich detí a jeho nemierne teší, že rovnako výnimočné je aj jeho tretie dieťa, prvé dve fľak vo vlasoch nemajú.   

Profimedia

Keď bol malý chlapec, deti sa mu smiali a niektorí si mysleli, že si vlasy schválne farbí. Neskôr mu práve táto jedinečnosť pomohla vyčnievať z davu a ľahšie sa presadil ako tanečník, kúzelník a iluzionista.

„Môj piebaldizmus mi skutočne pomohol, pretože som mal pocit, že som vďaka nemu  originálny. Na to, aby som vynikol, som nemusel robiť nič iné,“ hovorí Gabriel, ktorý učí aj svojho syna, aby zo svojej anomálie urobil prednosť.

„Nikdy som neuvažoval nad farbením vlasov, pretože je to súčasť mojej identity. Keby som mal možnosť liečiť svoj stav, neurobil by som to, “ dodáva na záver sympatický umelec.

Stretli ste aj vy niekoho s takouto ojedinelou anomáliou?

Súvisiace články

Najčítanejšie