Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
7 jednoduchých tipov, ako spomaliť starnutie: Na TOTO nedajú dopustiť ani celebrity
Zdielať na

7 jednoduchých tipov, ako spomaliť starnutie: Na TOTO nedajú dopustiť ani celebrity

Zdroj: unsplash.com

Hoci starnutie nemôžeme zastaviť, máme aspoň možnosť spomaliť ho. Verte, že to ide aj bez zásahu plastických chirurgov a invazívnych zákrokov.

Príroda nám ponúka množstvo cenných látok, vďaka ktorým je boj proti vráskam úspešný. Väčšinu z nich nájdete v zdravých, bežne dostupných potravinách. Okrem jedálnička by sme mali venovať pozornosť aj istým zlozvykom, ktoré robíme všetci.

Ako si udržať peknú a zdravú pleť aj pod rúškom? Toto nám radí odborníčka!

Spôsob stravovania, ale aj poloha v spánku, horúci kúpeľ alebo opaľovanie majú vplyv na starnutie pleti.

Zaraďte do jedálnička čučoriedky

Počas starnutia dochádza k oxidatívnemu poškodeniu DNA v našej pleti, čomu sa nedá zabrániť. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov však môžeme tento proces pozitívne ovplyvniť. Tieto cenné látky sa nachádzajú napríklad v čučoriedkach, ktoré majú účinný anti-aging efekt. Zaraďte ich denne do svojho jedálnička a pozorujte zmeny!

unsplash.com

Obmedzte príjem rafinovaného cukru

Nedávna štúdia preukázala, že konzumácia cukru urýchľuje proces starnutia v ľudskom tele a vedie k tmavým kruhom pod očami, dehydratácii a vráskam. V záujme boja proti starnutiu odborníci odporúčajú, aby ľudia obmedzili príjem najmä rafinovaného cukru a vyhýbali sa najmä sladkostiam a sladkým nápojom. Snažte sa piť čistú vodu, ktorá pleť účinne hydratuje a vypína!

Naučte sa spať na chrbte

Ak patríte medzi tých, ktorí uprednostňujú polohu spánku na bruchu s tvárou na vankúši, mali by ste svoj zvyk urýchlene zmeniť. Podľa štúdií a niekoľkých odborníkov spôsobuje práve táto poloha v spánku značné vrásky, ktorých už sa nezbavíte. Najlepší liek je prevencia! Preto skúšajte spať na chrbte, vylúčite tak riziko pribúdania vrások na tvári.

Profimedia

Dodržujte príjem vápnika

Vápnik je dobrý nielen pre naše kosti, ale hrá aj dôležitú úlohu v ochrane proti starnutiu pleti. Ako stavebná látka má pre telo mnoho pozitívnych účinkov a jeho adekvátna hladina pôsobí ako prevencia proti vráskam. Bunky v tele ho totiž potrebujú k tomu, aby mohli správne fungovať. Zaraďte preto do svojho jedálnička viac mliečnych výrobkov, mak, ryby, tofu, orechy a semienka.

Pite denne zelený čaj

Zelený čaj pomáha vášmu telu zvnútra aj zvonku. Tento nápoj bohatý na antioxidanty,  opravuje kožné bunky a pôsobí tak ako elixír mladosti. Vďaka protizápalovým účinkom navyše zmenšuje začervenanie a mierni podráždenie pokožky. Pravidelné pitie zeleného čaju udrží vašu pokožku pevnú a zdravú.

Pinterest

Sprchujte sa kratšiu dobu

Ak chcete spomaliť starnutie, musíte sa rozlúčiť s dlhými horúcimi kúpeľmi. Bolo totiž zistené, že príliš dlhý pobyt vo vani alebo dlhé sprchovanie poškodzujú pokožku a vysušujú ju. To vedie k viditeľným známkam starnutia. Doprajte si preto radšej kratšiu sprchu, a to najlepšie pod studenou vodou. Otužovanie je totiž ďalší zo spôsobov, ako predchádzať vráskam.

Chráňte sa pred UV žiarením

Zdravých dvadsať minút denne na slnku s opaľovacím krémom nám pomôže k tvorbe vitamínu D. Niekoľkohodinové opaľovanie pre docielenie bronzovej pokožky je však zaručenou cestou k predčasnému starnutiu pleti.

UVA lúče prenikajú hlboko do kože až k bunkám, ktoré ju vyživujú a opravujú. Dôsledok je zjavný na prvý pohľad. Vrásky sa prehlbujú a pleť povoľuje. Nehľadiac na to, že sa vystavujete tiež riziku vzniku rakoviny kože. Chráňte sa preto pred slnečnými lúčmi odevom a krémami s vysokým UV faktorom.

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie