Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Toto ste o ryšavkách určite netušili: 10 dôvodov, prečo sú také výnimočné
Zdielať na

Toto ste o ryšavkách určite netušili: 10 dôvodov, prečo sú také výnimočné

Zdroj: unsplash.com

Ženy s prirodzene ryšavými vlasmi sú jedinečné už len preto, že ich na svete nie je veľa. Od ostatných ľudí sa však odlišujú aj rôznymi inými vlastnosťami.

Existujú rôzne odtiene červených vlasov, no všetky ich nositeľky majú okrem iného spoločné to, že vás zaujmú a upútajú na prvý pohľad. Ryšavky sú často spájané s rôznymi poverami a starými mytologickými príbehmi.

Medzi výnimočné ryšavky patrí aj naša obľúbená herečka Táňa Pauhová. Momentálne ju môžete sledovať ako zdravotnú sestru v seriáli Jenny každú stredu o 21:35 na JOJke!

​Najviac ryšaviek žije na severe Európy, v Írsku a Škótsku. U nás sú prirodzené ryšavky pomerne vzácne. Úplne najvzácnejšia kombinácia na svete sú ryšavé vlasy s modrými očami. Ak patríte medzi takéto výnimočné bytosti aj vy, určite vás budú zaujímať tieto fakty o ryšavkách. Väčšina z nich sedí rovnako aj na ryšavých mužov.

Ide o najvzácnejšiu farbu vlasov

Menej ako dve percentá svetovej populácie má červené vlasy, ktoré sú výsledkom mutovaného génu MC1R. Rodičia ryšavých nemusia mať červené vlasy, ale ak obaja nesú gén, dieťa má 25-percentnú šancu na získanie červeného odtieňa.

Červenovlásky majú menej vlasov

Osoba s červenými vlasmi má v priemere 90-tisíc vlasov, pričom priemer blondíniek je 110-tisíc a brunetky majú 140-tisíc vlasov. Ryšavé odtiene vlasov sú navyše náchylnejšie na negatívne vplyvy a oveľa častejšie sa lámu. Na prvý pohľad si to nevšimnete, zvlášť na mladých ženách, ale pri starších ľuďoch je to už viditeľné.

Ťažko sa farbia

Prírodným ryšavkám sa len veľmi ťažko farbia vlasy na inú farbu. Získať tmavší odtieň je takmer nemožné, dôvodom je silný vlasový pigment, ktorý drží na vlasoch ako kliešť.

Ďalšie zaujímavosti o ryšavých ľuďoch:

  • Môžu sa vyskytnúť v akejkoľvek etnickej príslušnosti.
  • Ryšaví ľudia sú častejšie ľaváci.
  • Majú vyšší prah bolesti.
  • Ryšavkám hrozí väčšie riziko rakoviny kože.
  • Ryšavci majú menšiu pravdepodobnosť rakoviny prostaty.
  • Rýchlejšie sa im mení telesná teplota.
  • Dokážu si vyrábať svoj vlastný vitamín D.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vica Kerekes Fanpage (@vica_kerekes_fnpg),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa RedHeads?Girls (@redheads_girls),

Súvisiace články

Najčítanejšie