Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Správny parfum si najlepšie vyberiete podľa zloženia
Zdielať na

Správny parfum si najlepšie vyberiete podľa zloženia

Zdroj: Profimedia.sk

Hľadáte pre seba zaujímavú vôňu, ale cítite sa v ponuke parfumérií stratení? Jednoduchým riešením je výber parfumu podľa zloženia, vďaka čomu môžete nájsť to najlepšie.

Svet parfumov je neobyčajne bohatý. Každý rok sa na trhu objavujú novinky, ktoré sa snažia zaujať neobyčajným flakónom alebo novým zložením. Niekto by mohol pokojne povedať, že nič nové sa už vymyslieť nedá, ale opak je pravdou.

Asi vás to neprekvapí, ale existujú stovky a stovky zložiek parfumov, ktoré sú pripravené na to, aby si podmanili naše čuchové bunky.

Každá toaletná alebo parfumovaná voda je malé umelecké dielo, v ktorom pokojne nájdete desiatky zložiek. K tým najčastejším patria kvety a ovocie, rôzne drevá, bylinky či korenie. Každá zložka má svoje špeciálne pôsobenie a v každom dobrom parfume – či už v jeho hlave, srdci alebo tele (čo sú 3 úrovne uvoľňovania vonnej esencie) zvyčajne niektorá z nich prevláda.

Správny parfum si najlepšie vyberiete podľa zloženia

pixabay.com

Top parfumové ingrediencie

Vybrať si parfum podľa zloženia je pritom pomerne jednoduché! K najpoužívanejším ingredienciám v parfumérskom priemysle patria ambra, pižmo, santal, vanilka, pačuli, jasmín, levandula, vetiver, oud (alebo aj „oudh“) či ruže.

Ako ambra sa označuje skamenená živica borovíc starých aj 300 miliónov rokov! Má drevitý a orientálny nádych, keďže sa však jej vonná esencia samotná nedá konzervovať, na jej napodobenie sa využíva labdanum, hnedá živica z rastlín Labdanum Cistus ladanifer a Cistus creticus. Medzi najobľúbenejšie parfémy s obsahom ambry patrí Obsession od značky Calvin Klein.

Správny parfum si najlepšie vyberiete podľa zloženia

Profimedia.sk

Nečakane voňavé substancie...

V parfumérstve tiež môžeme naraziť na pojem „ambergris“, čo v preklade znamená šedá ambra. V tomto prípade však ide o veľmi delikátnu látku živočíšneho pôvodu, ktorá vzniká... v tráviacom trakte vorvaňa tuponosého. Znie to nevábne, avšak výsledný produkt je skutočný klenot medzi vôňami! Označuje sa aj ako „morské zlato“ a je naozaj dnes už extrémne vzácna.

Podobne rafinovaným živočíšnym produktom je pižmo. Ide o výlučok žliaz samca vo východnej Ázii žijúceho kabara pižmového. Sekrét vypúšťa obvykle v období párenia na prilákanie samičky – niet preto divu, že pižmo je silné afrodiziakum. Podobne ako ambra, aj prírodné pižmo je veľmi drahé, a navyše je kabar pižmový od roku 1979 chránený ako ohrozený druh. Vôňu jeho „šťavy lásky“ je však našťastie možné nahradiť synteticky. K značkám, ktoré často pracujú s touto ingredienciou, patria napríklad Narciso Rodriguez či Montale.

Parfémy s vôňou ambry či pižma patria medzi produkty s živočíšnou esenciou, ktorá však v súčasnosti už často býva nahrádzaná synteticky.

Správny parfum si najlepšie vyberiete podľa zloženia

Profimedia.sk

Drevitá aróma pre elegantnú ženskosť a charizmatickú mužnosť

Máte radi bohatú a jemnú vôňu santalového dreva, ktorá krásne zahreje v jesennom alebo zimnom období? V tom prípade vyskúšajte napríklad Dior Addict, neobyčajne elegantnú a šarmantnú parfumovanú vodu s kvetinovo-ovocným nádychom. Do nežného závoja santalového dreva vás zahalí aj JOOP! Femme. Vyzdvihne ženskosť a prirodzený sexappeal, vďaka čomu sa každá žena bude cítiť ako bohyňa. Ak túžite po dokonalom pocite šťastia a optimizmu, Hermès Twilly d’Hermes splní vaše sny. Akoby mávnutím čarovného prútika zlepší náladu a už sa jej nebudete chcieť vzdať.

Vôňa santalového dreva nie je súčasťou len ženského sveta, ale aj toho mužského. Santalové parfémy ako napríklad Davidoff Zino sú vhodné nielen na denné nosenie, ale aj špeciálne príležitosti. Armani Emporio He zasa ocenia všetci muži, ktorí si potrpia na luxus a skutočnú kvalitu. Stačí len pár kvapiek a ženy bude priťahovať ako magnet. Korenistá toaletná voda Floris Santal zdvihne sebavedomie a prinesie pocit výnimočnosti a jedinečnosti.

Páčia sa vám parfémy s ambrou, pižmom či so santalovým drevom? Alebo máte radšej niečo iné? Tu sú niektoré najpopulárnejšie hlavné zložky a ich najobľúbenejší reprezentanti medzi parfumami:

Ambrové vône: Calvin Klein Obsession · Dolce & Gabbana The One for Men · Gucci Guilty Intense · Marc Jacobs Decadence

Pižmové vône: Narciso Rodriguez Narciso · značka Salvatore Ferragamo · Alexandre. J The Collector · Montale White Musk · Versace Woman

Santalové vône: Armani Emporio · Escentric Molecules 01 · Davidoff Zino · Dior Addict · JOOP! Femme

Pačuli vône: Ton Ford Noir · Armani Sì · Thiery Mugler Angel

Vanilkové vône: Armani Sì · Lancôme La Vie Est Belle · Chanel Coco Mademoiselle · Hugo Boss Bottled · YSL Black Opium · Versace Eros

Jazmínové vône: Armani Acqua di Gioia · Gucci Bloom · Dior J´Adore · Guess Seductive · Paco Rabanne Lady Million · Thiery Mugler Alien

Ak hľadáte vhodný darček a radi by ste pochopili, ktorá vôňa sa hodí k akému typu osobnosti či príležitosti, práve zloženie parfumov vám dokáže mnohé napovedať. Na stránke notino.sk nájdete všetky parfémy podľa zloženia, ako aj popis účinku, charakteru vône či výroby jednotlivých zložiek. Tak nájdite svoju obľúbenú zložku parfumu a smelo na nákupy!

 

 

Najčítanejšie