Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V lete môžu vlasy padať viac
Zdielať na

V lete môžu vlasy padať viac

Zdroj: Shutterstock

Možno ste ten pocit zažili aj vy. Teploty stúpajú a na hrebeni i v odtoku nachádzate podstatne viac vlasov. Netreba však panikáriť, jedná sa o prirodzený jav.

Sezónne vypadávanie vlasov

Môže to znieť zvláštne, ale aj vlasy majú svoje fázy rastu. Ich životný cyklus zahŕňa fázu rastu, pokoja a nakoniec vypadávania. Je to jednoduché, starý vlas vypadne a na jeho mieste narastie nový. Posledná fáza vypadávania sa nazýva aj telogénna. V obdobiach hormonálnej nerovnováhy sa do nej posunie viac vlasov ako obyčajne. Zmeny hladiny hormónov výrazne ovplyvňuje kolísanie intenzity slnečných lúčov. Tento stav môže trvať aj dva mesiace.

Pomôže zdravá strava i vitamíny na vlasy

Vypadávanie vlasov obyčajne prestane, no mnoho žien im venuje zvýšenú pozornosť a starostlivosť. Nie je to prekvapujúce, pretože koruna krásy je obyčajne to, čo si na človeku všímame často ako prvé. Pomôcť môže aj zdravá strava. Do jedálnička by sme mali zaradiť veľa ovocia, zeleniny, proteínov (nájdete ich v mlieku, jogurte, tvarohu, chudom mäse a rybách), obilniny, orechy a vysoko kvalitné oleje. V lekárňach sú v ponuke výživové doplnky, ktoré obsahujú biotín, niacín, zinok, ako aj vitamíny B6, B12 a vitamín E, teda látky prospešné pre naše vlasy. Veľkú úlohu v boji s padaním vlasov zohráva aj kvalitná vlasová kozmetika.

Pre vlasy len to najlepšie

Starostlivosť sa začína umývaním. Na vypadávanie vlasov existuje v súčasnej dobe mnoho rôznych prípravkov: od kondicionérov, masiek alebo rôznych sér, až po špeciálne šampóny proti vypadávaniu vlasov. Ak sa vhodne skombinujú, vlasy nielenže prestanú vypadávať, ale sa zlepší aj ich kvalita a hustota. Stále populárnejšími sa stávajú vlasové zábaly, ktoré sa dajú pripraviť doma. Postačujú len kvalitné oleje, napríklad kokosový či arganový olej. Zvoliť si treba správny hrebeň, tie nesprávne narúšajú štruktúru koreňov a vtedy prichádza k vypadávaniu vlasov aj s korienkami. Na záver si treba uvedomiť aj to, že vlasom škodí aj stres, a preto sa treba snažiť hľadať pokoj a vnútornú rovnováhu.

Najčítanejšie