Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kuchyňa podľa feng-šuej: 8 praktických rád vám uľahčí varenie
Zdielať na

Kuchyňa podľa feng-šuej: 8 praktických rád vám uľahčí varenie

Zdroj: Thinstockphotos

Kuchyňa patrí podľa tradičného čínskeho umenia feng-šuej k najdôležitejšej miestnosti v domácnosti. Aká v nej prúdi energia, také sú aj vzťahy a zdravie rodiny. Pomocou jednoduchých zmien môžete veľa zmeniť.

Ak sa v kuchyni necítite dobre, nielen že sa vám nechce variť, ale máte skôr chuť odísť z domu, ako v ňom zotrvať. Pár drobných úprav vám prinesie radosť z varenia ale aj  zlepšenie vzťahov s partnerom a deťmi, prípadne s ďalšími členmi v domácnosti.

1. Zbavte sa nepotrebných vecí

Ako prvé si dajte do poriadku špajzu, alebo skrinku s potravinami. Všetko staré bez váhania vyhoďte. Skontrolujte si všetky skrinky a zbavte sa aj pohárov a riadu, ktoré sú zatlačené niekde v kúte a roky ste ich nepoužívali. Vyčistite ich a niekomu ich podarujte.

Thinstockphotos

2. Spravte si poriadok

Najskôr si dôkladne vyčistite všetky skrinky a plochy na krájanie a potom si urobte poriadok aj v skrinkách. Prehľadne si usporiadajte náradie a kuchynské pomôcky. Na potraviny, dochucovadlá, či čaje, ktoré skladujete mimo chladničky si nakúpte nové dózičky a nádoby na uskladnenie. Budú nielen pekne vyzerať, ale získate tak lepší prehľad a budú vás viac lákať na používanie.

3. Pokazené veci dajte opraviť

Neskladujte v kuchyni, ani v iných častiach bytu pokazené veci. Ak vám nechýbajú, tak sa ich radšej zbavte, alebo ich dajte opraviť. Čokoľvek pokazené sa podľa feng-šuej prelína do vášho života. Kvapkajúci kohútik napríklad prispieva k viaznutiu komunikácie. Keď je pokazený sporák, utekajú vám peniaze a tak ďalej.

4. Stavte na zeleň

Umiestnite si na parapetu, alebo na skrinku kochlíky s čerstvými bylinkami, prípadne iný zelený kvet, alebo aj kyticu kvetov do vázy. S čerstvou zeleňou bude vo vašej kuchyni nová energia a budete sa cítiť lepšie. Uprednostňujte rastlinky s oválnymi listami. Špicaté listy, rovnako ako vystavené nože v kuchyni môžu vyvolávať vyostrené situácie a hádky.

unsplash.com

5. Zharmonizujte sa farbami

Aj farby prevládajúce v kuchyni môžu veľa ovplyvniť. Napríklad zelená podporuje zdravie a chuť na varenie, tehlová farba podporuje chuť k jedlu, hnedá znamená túžbu po stabilite a pastelové farby vytvárajú v priestore harmóniu.

6. Drez a sporák dajte od seba

Drez a sporák by nemali byť vedľa seba, pretože prvok vody a ohňa pokope znamená vo vzťahu ničenie a ovládanie. Ak ich umiestnite k sebe, alebo oproti sebe, môžu byť príčinou zvyšovania hádok a konfliktov v rodine. Ak sa to u vás nedá zmeniť, môžete to zmierniť tak, že do priestoru umiestnite element dreva. Stačí napríklad dóza s drevenými vareškami, drevená doska na krájanie a podobne.

7. Umiestnenie sporáku

Ak stojíte pri sporáku, mali by dobre vidieť na dvere. Iba tak môžete pripravovať jedlo v kľude a s dobrou energiou, tvrdí jedno z pravidiel feng-šuej. Ak stojíte chrbtom, mali by ste si nad sporák lesklú dosku, alebo zrkadlo. Ak umiestnite zrkadlo na zadnú plochu za horáky, vraj si zlepšíte aj finančnú situáciu.

unsplash.com

8. Vyberajte stôl bez ostrých hrán

Jedálenský stôl je v každej domácnosti veľmi dôležitým prvkom. Pri jeho výbere sa vyhýbajte ostrým hranám, ktoré aj v tomto prípade môžu viesť k nepokojom v rodine. Ideálne je stôl guľatého, alebo oválneho tvaru. Hojnosť v rodine môžete podporiť tým, že do stredu stola umiestnite živý kvet, alebo napríklad misu s čerstvým ovocím.

Súvisiace články

Najčítanejšie